Præmaturgruppen

Præmaturgruppen er et tilbud til forældre med for tidligt fødte børn.

Om præmaturgruppen

Gruppens formål er at skabe et netværk for forældre til præmature børn, samt give dem mulighed for at møde andre der har stået i samme situation. Som forældre til et barn der er født for tidligt, kan man opleve at føle sig snydt for den sidste del af graviditeten og efterfølgende få en lang indlæggelse, som ikke lever op til de forventninger man havde om den første tid med sin baby.

Erfaring viser at starten på familiedannelsen hos denne målgruppe kan være præget af frustration og-/eller krise. Der kan ofte være behov for at møde andre ligesindede at spejle sig i, for at bearbejde dette. Den mulighed får man i præmaturgruppen.

Hver mødegang er opbygget omkring temaer, som er aktuelle for forældre til et præmaturt barn eller et barn med lav fødselsvægt. Hver gang er der mulighed for selv at byde ind med emner. På enkelte mødegange vil der være andre faggrupper som holder et kort oplæg om nyttig viden relateret til præmature børn. Gennem oplæg og gruppedrøftelser forsøger vi i gruppen at komme omkring jeres oplevelser og de følelser der er forbundet med den tidlige fødsel.

Sundhedsplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune tilbyder forældre, som har født tidligere end uge 37+0, eller har født et barn med en fødselsvægt under 2500 g, at deltage i præmaturgruppen.

Gruppeforløbet er et tilbud til begge forældre.

 

Hvis du vil vide mere

Luk alle
Åben alle

Tilmelding

Du kan tilmelde dig præmaturgruppen via din sundhedsplejerske.

Efter tilmelding

Inden gruppens opstart vil du blive kontaktet af en gruppeleder i forhold til forventningsafstemning og praktisk information. 

Må man medbringe børn?

Børn under 1 år er velkomne og rammerne er børnevenlige.

Er der forplejning?

Vi byder på lidt at drikke undervejs.

Hvor finder det sted?

MDVunshuset
Birkevej 15
Vester Hæsinge
5672 Broby

Forløbets struktur og indhold

Forløbets struktur

Der afholdes 2 præmaturgrupper årligt: 1 forår og 1 efterår. Derudover tilbydes gensynsgruppe når barnet er mellem 1.5-2 år. Holdene består af både forårs- og efterårsholdet, der har været afholdt i samme kalenderår.

Forløbet består af 5 mødegange på en fast ugedag, fordelt på hver anden uge. Gruppen består af 5-7 familier og 2 gruppeledere. Hver mødegang tager 2 timer og ligger i tidsrummet fra kl. 9-11.

Gruppen er lukket og der er således ikke løbende tilmelding.

Børnenes alder kan variere med op til ½ år.

Forløbets indhold

I gruppen tales blandt andet om følgende emner: graviditeten, fødsel, ophold på sygehuset, den første tid hjemme og “forbudte følelser”.

Derudover drøftes andre sundhedsfaglige emner og vi får besøg af en fysioterapeut, en ergoterapeut og en tale-høre konsulent.

Endvidere vil der være mulighed for erfaringsudveksling ud fra deltagernes ønsker og behov.

Tidligere deltagere siger

”Fordommene kom først.. jeg sendte konen afsted, men blev selv nysgerrig efter de første par gange hun kom tilbage og fortalte om snakkene og måden det foregik på. Som deltagende mand føler jeg det var brugbart og relevant. Nemt at være i, vi blev hørt, og fandt et trygt lille fællesskab, og det er næsten ærgerligt at vi ikke skal forsætte med at mødes.”

”Det har været rigtig helende at møde ligesindede ift. at være forældre til en præmatur, men også i høj grad den tid man lå på sygehuset samt de følelser der herskede, til dels dem der var, men også i høj grad dem som stadig eksisterer. At få bekræftelse på at man ikke er alene og det er helt okay at have det som man nu har”.

”At komme i denne præmatur gruppe har også været med til at “normalisere” mit syn på mit barn, at det at være præmatur ikke er så forfærdeligt og også gjort mig mere åben for at tale om det lidt mere med andre, end jeg gjorde i starten”.

”Det har givet inspiration til at tale om forløbet ud fra nogle andre vinkler og med andre(s) øjne, der har oplevet det samme på både godt og ondt, i forhold til, hvordan man styrker og støtter et præmaturt barn bedst muligt og se og tale om oplevelsen på en ny måde. Det har også givet inspiration til, hvordan man håndterer det præmature barn i forhold til , indtryk, omgivelser, familie og venner”.

”Vi er blevet meget mere opmærksomme på barnets behov og udvikling, samt hvordan vi skærmer barnet for omgivelserne, når der er behov for det”.

”Vi har fået en større forståelse af os selv og en følelse af, at vores reaktion er normal, når man bliver kastet ud i en sådan situation. Vi har også oplevet en positiv forandring i forældreskabet, fordi der har været en god balance mellem "terapi (=at dele oplevelserne med hinanden)" og det faktuelle formål med gruppen”.

Spørgsmål? Kontakt os

Familiekompasset

Psykolog

Kaja Rasmussen
Mobil: 72 53 32 19

Psykoterapeut og Sundhedsplejerske

Dorete Sand
Mobil: 72 53 60 85

Psykolog

Louise Clausen
Mobil: 72 53 41 66