Lus

En lus kan hurtigt blive til mange. Det er derfor vigtigt at I som forældre tager ansvar for at jeres barn undersøges og behandles for lus jævnligt. Hvis barnet kæmmes en gang om ugen findes lusene tidligt og behandlingen kan begynde.

Hvad er Lus?

Lus er små, ovale, flade insekter. Lus lever kun på mennesker, helt nede ved hovedbunden. Når et barn har lus, kan resten af familien også få det – uanset alder. Kun hvis håret er under 0,5 cm er man sikker på at undgå lus.
Nogle er flove over lus i familien. Det er der ikke grund til, lus kan ramme alle.
Det har ingen betydning om håret er rent eller snavset. Lus lever af blod.

Hvordan ser lus ud?

De voksne lus er 2-3 mm lange. Lus har 6 ben, hvert ben ender i en klo. Kloen bruger lusen til at holde fast på hårstrået med. Lus har ikke vinger, og de kan hverken flyve eller hoppe. Til gengæld kan de kravle hurtigt gennem hovedbunden.  

Hvordan ser luseæg ud – og hvor længe varer deres udvikling?

De er ca. 0,8mm lange og sidder kittet fast til hårene helt nede ved hovedbunden. De klækkes efter 6-9 dage. De er svære at få øje på. Luseæg der sidder mere end 1 cm fra hovedbunden er døde. Lusene begynder straks at suge blod. Efter 9-12 dage kan de parre sig og lægge æg. 

Hvordan smitter lus?

Tæt kontakt mellem hoveder anses for at være den eneste smittevej af betydning.
Lus forlader ikke et hoved frivilligt – med mindre de har mulighed for at kravle over på et andet. Smitte sker derfor udelukkende ved direkte smitte mellem to hoveder. Man kan ikke blive smittet med luseæg. 

Behandling

Kæmning har vist sig at være den eneste effektive behandling.

Yderligere oplysninger om lus, kæmning osv.